Här är din personligt anpassade bostadsguide
Vi har tagit fram en guide anpassad för just dig. Självklart kan du också alltid boka tid med en rådgivare för att få ytterligare guidning och service.
Bild: Therese - Privatrådgivare i Västervik

Vad roligt att du planerar att bygga din egna bostad. Vi har tagit fram en till dig som du kan använda dig av. Har du frågor är du även alltid välkommen att kontakta oss för att prata direkt med en rådgivare.
Hur vet jag vad min nya bostad kan kosta?
Vilken kostnad du kan bygga för beror på dina ekonomiska förutsättningar. Vill du snabbt räkna själv kan du använda vår kostnadsfria lånekalkylator. Du kan också prata med någon av våra rådgivare och få guidning i din ekonomi så vi kan hitta den bästa lösningen för just dig.
Vill du räkna själv?
Vill du ha hjälp?
Vad kostar det att bygga ett hus?
När du bygger ett hus tillkommer olika kostnader. Vi har tagit fram 3 räkneexempel för att du ska få en bild av vad hela bostadsbygget, inklusive alla omkringliggande kostnader, kan landa på.
2,6 miljoner
- Tomt: 600 000 kr
- Bostad inkl. bygge, försäkring & besiktning: 2 000 000 kr
- Lagfart: 9 825 kr (1,5% av tomtens pris + 825 kr)
- Pantbrev: 44 575 kr (2% av uttaget byggnadslån + 375 kr)
- Bankens arvode: 2 500 kr
- Bygglovsansökan: 28 000 kr
- Kontrollansvarig: 10 000 kr (exempelpris, slutgiltligt pris fås vid kontakt med önskad kontrollant)
Tomt och hus:
2 600 000 kr
Administrativa kostnader:
94 525 kr
Total kostnad:
2 694 900 kr
4,1 miljoner
- Tomt: 1 000 000 kr
- Bostad inkl. bygge, försäkring & besiktning: 3 000 000 kr
- Lagfart: 15 825 kr (1,5% av tomtens pris + 825 kr)
- Pantbrev: 68 375 kr (2% av uttaget byggnadslån + 375 kr)
- Bankens arvode: 2 500 kr
- Bygglovsansökan: 28 000 kr
- Kontrollansvarig: 20 000 kr (exempelpris, slutgiltligt pris fås vid kontakt med önskad kontrollant)
Tomt och hus:
4 000 000 kr
Administrativa kostnader:
134 325 kr
Total kostnad:
4 134 700 kr
6,1 miljoner
- Tomt: 2 000 000 kr
- Bostad inkl. bygge, försäkring & besiktning: 4 000 000 kr
- Lagfart: 30 825 kr (1,5% av tomtens pris + 825 kr)
- Pantbrev: 102 375 kr (2% av uttaget byggnadslån +375)
- Bankens arvode: 2 500 kr
- Bygglovsansökan: 28 000 kr
- Kontrollansvarig: 30 000 kr (exempelpris, slutgiltligt pris fås vid kontakt med önskad kontrollant)
Tomt och hus:
6 000 000 kr
Administrativa kostnader:
193 325 kr
Total kostnad:
6 193 700 kr
Vad betyder ränta, amortering, lånelöfte, pantbrev och lagfart?
Ränta
Ränta är den kostnad du betalar varje månad för att få låna pengar.
Amortering
Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån varje månad så att din skuld hela tiden sjunker.
Lånelöfte
Ett löfte från banken som visar hur mycket du kan låna till bostaden. Det är viktigt att ha ett lånelöfte klart innan du påbörjar ditt bostadsbygge.
Pantbrev (behövs inte när du köper bostadsrätt)
Ett pantbrev är det som används som säkerhet till banken när du tar ditt bolån. I många fall finns det redan pantbrev uttagna på boendet, då behöver du inte betala för dem. Prata med mäklaren om du är osäker.
Pantbrevets kostnad är 2% av det belopp du tar bolån på + 375 kr i en administrativ avgift.
Lagfart (behövs inte när du köper bostadsrätt)
En lagfart är ett bevis på att det är du som äger en fastighet.
Kostnaden består av en expeditionsavgift (825 kr) och en stämpelskatt (1,5 % av boendets pris).
Vad kan banken hjälpa mig med?
Vi har många duktiga rådgivare på plats i Västervik, Åtvidaberg och Gamleby som kommer vara med dig genom hela processen. Vi hjälper dig att se över din budget, finansiering och ger dig ekonomisk rådgivning.
Ta kontakt med banken så tidigt som möjligt
Genom att ta kontakt med oss kan vi hjälpa till att räkna på din budget och ge dig ett lånelöfte inför bostadsbygget.
Finansiering
Vi hjälper till med finansieringen för köp av tomt och hus. För att du ska kunna börja bygga så snart du hittat din drömtomt och hustyp så är det bra att ha ett lånelöfte klart så snart som möjligt. Prata med en rådgivare så hjälper vi dig med lånelöftet kostnadsfritt.
Avstämning kring byggnationen
När ni hittat det hus som ni vill bygga tar ni kontakt med oss för avstämning kring byggnationen, vilka kostnader och vilken egen insats det medför, och säkerställer att det är inom er budget/lånelöfte.
Inför byggstart så skickar du in bygglov, produktionskostnadskalkyl, startbesked, lyftplan, ritningar/teknisk beskrivning, förhandsvärdering av mäklare, och försäkringsuppgifter till oss.
Vi tar hand om era fakturor
När det är dags att börja bygga lägger vi upp ett byggnadslån till er för att betala kostnaderna för husbygget. Lånet är en form av kontokredit varifrån fakturorna för bygget betalas löpande allt eftersom bygget fortskrider. Detta är något vi på banken hjälper er med.
Vilken ränta kommer jag få?
Den bolåneränta du får hos oss är alltid personlig, och kan därför skilja sig från våra genomsnittliga bolåneräntor.
Vi lovar att alltid göra vårt bästa för dig
Det bästa sättet att ta reda på vilken ränta du kan få av oss, är att kontakta en rådgivare.
Hur kan jag få ihop pengar till att bygga bostaden?
För att kunna förverkliga din bostadsdröm behöver du dels köpa en tomt och sen betala för husbygget. Vi hjälper till med finansieringen genom att erbjuda byggnadslån och tomtlån på upp till 85% av tomtens/bostadens värde. Resterande 15%, som kallas för kontantinsats, finansierar du med sparande pengar.
Hur gör jag när jag ska köpa tomt?
När du hittat en tomt och skrivit kontrakt betalar du en handpenning på 10% av tomtpriset, denna kostnad kan du ta från ditt sparade kapital. Läs mer om hur du kommer igång med ditt sparande till höger.
När du får tillträde till tomten och det är dags att betala resterande del av tomtpriset ansöker du om ett tomtlån hos oss.
Hur fungerar lånet under tiden jag bygger?
När det är dags att börja bygga ansöker du om ett byggnadslån. Alla fakturor för bostadsbygget skickar du till oss på banken som hjälper dig att betala dessa.
Vad ska jag förbereda innan jag ansöker?
För att banken ska kunna ta beslut om Byggnadslån behöver du skicka in bygglov, produktionskostnadskalkyl, startbesked, lyftplan, ritningar/teknisk beskrivning, förhandsvärdering av mäklare, och försäkringsuppgifter till oss.
Vad händer när bostaden är färdig?
När bygget är klart är det dags för en slutbesiktning och värdering av mäklare. Efter det sker en slutplacering av lånen och din rådgivare ger dig råd och vägledning kring räntebindningstider, amortering och dylikt (undrar du vad dessa termer betyder? Läs mer i vår ordlista).
Kom igång med ett sparande
För att kunna finansiera bostadsbygget är det viktigt att du kommer igång med ett sparande. Ju mindre lån du behöver ta desto lägre månadskostnad kommer du få.
Ett tips är att sätta en automatisk överföring varje månad från ditt lönekonto. Då vet du att sparandet sker automatiskt. Ska du ha pengarna inom en snar framtid, för exempelvis ett bostadsköp, är det bra att spara på ett e-sparkonto. Då kommer du åt pengarna direkt när det är dags att använda dem.
Glöm inte att buffertspara
Om du bara ska göra en enda sak för din ekonomi så är det att skaffa en buffert. Ett bra riktmärke är att spara ihop till en buffert på ungefär två månadslöner efter skatt. Skulle exempelvis diskmaskinen gå sönder eller en lite dyrare tandläkarräkning komma någon månad, då är du säker på att din ekonomi klarar av det.
Var ska bostaden ligga? Hitta en tomt
När du bygger ett hus behöver du ha en tomt du kan placera det på. Ett tips är att kolla vilka tomter som finns tillgängliga via Hemnet, kommunen eller prata med en lokal mäklare.
Hemnet
Hitta lediga tomter i Västerviks- och Åtvidabergs kommun på Hemnet.
Kommunen
Hitta lediga tomter i Västerviks- och Åtvidabergs kommun på kommunernas hemsidor.
Hur ska bostaden se ut?
Det roliga med att bygga hus är att du själv får bestämma hur allting ska se ut. Du kan antingen bygga/köpa ett Nyckelfärdigt hus av en hustillverkare, eller anlita en arkitekt och planera precis som du vill.
Bostaden är färdigbyggd, vad händer nu?
När huset är klart ska en slutlig besiktning göras och en mäklare ska värdera huset. Efter det görs byggnadslånet om till ett bolån. Då erbjuder vi en bolånerådgivning där vi tillsammans ser över vad som passar bäst för just dig vad gäller exempelvis bindningstider för räntan och amorteringsalternativ.